3 دلیل خرابی پمپ پکیج های دیواری
چطور از خرابی پمپ پکیج دیواری مطمئن شویم؟
بزرگترین معضلی که میتونه دامن گیر یه سیستم گرمایشی بشه اینه که گردش آب اون سیستم متوقف بشه!
چرا میگیم بزرگ؟چون مهمترین حلقه زنجیره گرمایشی رو از دست میدیم!
اگر بخواییم مثال واضحی بزنیم میتونیم پمپ یه سیستم گرمایشی رو به قلب تشبیه کنیم!
تازمانی که ما نتونیم بین واحد های مستقل یه ارتباط مداوم برقرار کنیم عمل این سیستم یه سیستم مرده اس.حالا هرچقدرم که میتونیم به یه گلبول خون سوخت و اکسیژن بار بزنیم تا وقتی نتونه برسونه به محل مورد نظر عمل به هیچ دردی نمیخوره!
توسیستم های گرمایشی بر پایه آب هم همین داستان رو داریم.ما دمای یه حجمی از اب رو بالا میبریم که بعدش بتونیم اون حرارت رو به وسیله آب به محلی که به گرما نیاز داره برسونیم و اونجا بار حرارتی رو تخلیه کنیم!
خب حالا اگر پمپی نباشه عملا هرچقدرم که آب گرم بشه نه تنها بی فایده اس حتی میتونه خیلی مضر هم باشه!
حالا که فهمیدیم پمپ (قلب) پکیج انقدر نقش حیاتی تو سیستم داره پس دوتا موضوع پیش میاد:
اولاً چطور از پمپ دستگاه نگهداری کنم تا سالم بمونه؟
ثانیاً چطور متوجه خرابی پمپ پکیج دیواری بشم؟
بهترین روش سرویس و نگهداری از پمپ پکیج دیواری
برای بالا بردن عمر مفید یک پمپ دو روش کلی وجود داره اما قبل از اون برای درک بهتر باید روش کارکرد یک پمپ رو بدونید!
تمامی پمپ های استفاده شده در تمام مدلهای ایرانی و خارجی بر یک اساس واحد کار میکنند!در نوع طراحی پمپ ها به دو بخش مجزای تقسیم میشن:
اول بخش ثابت یا استاتور
دوم بخش متحرک یا رتور
بخش اول قسمت ثابت پمپ یا استاتور
وظیفه بخش اول ایجاد نیروی لازم برای چرخوندن قسمت متحرکه یا همون پروانه پمپ هست.این انرژی مستقیما از برق گرفته میشه پس بسیار مهمه که این بخش در مقابل نفوذ آب کاملا ایمن باشه.قسمت سیم پیچ در این ناحیه قرار گرفته و جربان برق 220 ولت توی این محدوده باعث ایجاد یک نیروی مغناطیسی قوی شده که مستقیما روی رتور تاثیر میذاره
هرچقدر این اثر بیشتر باشه میشه گفت توان و قدرت پمپ بیشتره
برای کاهش دور موتور دقیقا از همین قسمت استفاده میکنن و میدان مغناطیسی رو با استفاده رو با کم یا زیاد کردن دور سیم پیچ کاهش یا افزایش میدن!
پس خیلی مهمه این قسمت هیچ نفوذ آبی نداشته باشیم چون حتی با وجود فیوز و لایه محافظتی رو سیم پیچ نمیشه از اتصالی کردن سیم ها و سوختن سیم پیچ در داخل آب جلوگیری کرد
بخش دوم : قسمت متحرک یا رتور پمپ
اصل داستان خرابی های پمپ همینجا اتفاق می افته!پس با دقت بخونید!
قسمت رتور دقیقا جاییه که وظیفه ی گردش آب رو داره! هسته رتور به تاثیر پذیری از نیروی القایی سیم پیچ شر.ع به پرخش میکنه (به همین خاطره که اسمش رو گذاشتن رتور! Rotation به معنای چرخش) پروانه ای که مستقیما به این شفت دوار یا رتور چسبیده همراه با اون شروع به چرخش میکنه و به مولکول های آب سرعت میده تا شروع به گردش تو مدار رو بکنن!
پس ما مواجهیم به یه شفت فلزی که مدام باید داخل آب بچرخه! این یعنی دوتا معضل خوردگی و ساییدگی!
معضل خوردگی از قدیم الایام همراه با آب بوده و بخاطر وجود رسوبات درون آب به مرور زمان موجب خوردگی و پوسیدگی اجسام میشده
معضل ساییدگی هم همیشه جزو مشکلات اساسی اجسام در حال حرکت بوده و حالا ما یک هسته یا شفت فلزی داریم که باید ضمن ثابت بودن تو محور خودش به راحتی دور خودش بچرخه اونم داخل آب!
روانکاری و خنک کاری رتور پمپ پکیج
حالا که ما قراره یه شفت و پروانه رو خیلی با سرعت بچرخونیم باید دوتا مسئله رو هم براش حل کنیم.خوشبختانه با کمک همون آب این مسئله قابله حله!
شفت ما چون با سرعت بالا کار میکنه پس بجای استفاده از بلبرینگ و مشکلات وابسته به اون میتونیم از یاتاقان استفاده کنیم( دقیقا مثل خودرو ها!)به این شکل که سر و ته شفت ما داخل دوتا بوش با مقاومت بالا قرار میگیره و شروع به چرخش میکنه حالا اگر بتونیم یه لایه بین این دوتا ایجاد کنیم هم ساییدگی کم میشه هم اصطحکاک !یعنی هم عمرش بالا میره هم سرعت دورانش!
پس کافیه همون آبی که داخل پروانه هست با یه روزنه کوچیک به سر بوش ها(یاتاقانها) برسه . با ایجاد یه لایه نازک بین شفت و بوش (بهش میگن فیلم!)این دوتا رو یجورایی از هم جدا کنه که بهم نچسبن!(حالا تو ماشین روغنه بهش میگن فیلم روغن اینجا ابه میشه فیلم آب)
مهمترین نکته اینه که چون فیلم آب خیلی نازکه پس کوچکترین ذرات هم موجب ایجاد خش و ساییدگی میشن پس آب سیستم باید بدونه ذرات معلق باشه!!!!!پس چی شد؟!! بدون ذرات معلق!
دمای کاریمون هم بخاطر وجود اب هم دما با اونه پس زیاد نگران کننده نیست!هردمایی که اب داشته باشه پمپ همون دمارو داره نهایتا چند درجه بالاتر ماکزیمم دمای آب پکیج 85 درجه اس پس دمای پمپ نهایتا نزدیک به 100 درجه اس!و کاملا معقوله!
سوال اینجاست که چطور عمر پمپ رو افزایش بدیم؟
تا اینجا که فهمیدیم اصول کاری پمپ های پکیج به چه شکله حالا بهتر میتونیم بفهمیم باید چکار کنیم!
مرحله اول: استفاده از آب با سختی کم
چون حجم آب استفاده شده تو پکیج ها زیاده پس عملا اینجا کاری از دستمون برنمیاد!اما …
اما میتونیم با استفاده از محلول های مخصوص میزان سختی آب رو در حد استاندارد بیاریم تا مانع از خوردگی بشه!
مرحله دوم : جلوگیری از ایجاد ذرات معلق
به واسطه همون خاصیت خورندگی آب در کنار فلزات به مرور ذراتی از فلزات سیستم مخصوصا رادیاتور ها در داخل آب به وجود میاد پس راه حل اینجا هم استفاده از همون محلول های محافظتی در داخل سیستم هست که باعث کاهش خاصیت خورندگی آب میشه!
مرحله سوم :جلوگیری از رسیدن ذرات معلق به پمپ
در هرصورت هرچقدر هم از محلول های محافظتی استفاده بشه باز هم به مرور ذراتی در آب پدیدار میشن که به محض رسیدن به رتور و قرار گرفتن در چرخ شفت دقیقا مشابه سمباده عم میکنن و باعث خورده شدن و لقی شقت یا رتور میشن
راه حل چیه؟ تو این مرحله راه حل استفاده از فیلتر های مناسب مدار هست که دقیقا قبل از پمپ قرار میگیرن و قبل از ورود ذرات به پمپ توسط فیلتر جذب میشن!
حالا خود جذب این ذرات هم وابسطه به نوع جنس رادیاتور ها هست ولی در حالت کلی ذرات بزرگ توسط توری صافی گرفته شده و ذرات معلق فلزب توسط آهنربای داخل فیلتر جذب میشن
کیفیت تمیزی آب وارد شده به پمپ مستقیما به کیفیت این فیلتر ها بستگی دارن!
پس علاوه بر استفاده از جنس خوب باید مدام مورد بررسی و تمیز کاری قرار بگیرن
بازید ها سالینه کفایت لازم رو میکنه!
تا اینجای کار با نحوه کار پمپ پکیج، علل خرابی پمپ و راههای حفاظت از رتور صحبت کردیم!
و اما مسِله مهم…
چطور از سلامت یا خرابی رتور پمپ مطمئن بشیم؟
3 روش برای تست سلامت یا خرابی پمپ وجود داره که هریک به تنهایی نمیتونه علت کافی باشه اما وجود دو یا چند دلیل باهم کمک میکنه که مطمئن بشیم رتورپمپ ما خراب شده
اولین نشانه خرابی:
مشاهده کدخطای عمل کردن سنور حد
این کد خطا به ما میگه دمای مبدل دستگاه به بالای 105 درجه رسیده که این دما معمولا بخاطر عدم گردش صحیح آب هست پس یه بخشی از حدس ما باید به سمت پمپ بره تو این مرحله معمولا رتور پمپ دیگه بصورت کامل بدونه حرکت هست
دومین نشانه خرابی:
ایجاد صدای لق لق زمان کار کرد پمپ:
یکی از مهمترین نشونه ها همین صداس که با تغییر دور پمپ اندازه این صدا تغییر میکنه تو این مرحله معمولا رتور پمپ ما تو جاش گشاد شده ولی هنوز به انداه ای نیست ک نچرخه
سومین نشانه خرابی:
پاشش زیاد آب از پیچ بازدید رتور
با باز کردن پیپ انتهای رتور میتونیم چرخشش رتور رو ببینیم در حالت معمول در این قسمت مقدار آب بصورت کم ولی مداوم خارج میشه که بواسطه فاصله بین شفت و بوش هست ما اگر این فاصله زیاد باشه میزان پاشش آب از این قسمت بسیار زیاد هست!
این نشونه قطعیت نداره ولی میتونه دلیلی بر شک باشه چون مواردی هست ک میزان پاشش آب از این قسمت زیاده اما همپنان رتور کاملا سالم هست!
از این بخش میتونید با استفاده از یه فازمتر میزان لقی انتهای رتور رو بررسی کنید و پمپ های گیرپاژشده رو آزاد کنید.
چهارمین نشانه خرابی:
تست لقی جانبی رتور با تکان دادن پروانه
برای تست این مرحله پمپ باید باز بشه و رتور خارج بشه و اگر لقی جانبی با حرکت دادن پروانه مشاهده کردید میتونیدخیلی زیاد احتمال خرابی بدید
توجه کنید لقی در طول محور کاملا طبیعیه!
علاوه بر چهار مورد بالا نشونه های دیگه ای هم هست که حدس ما رو نسبت به خرابی پمپ یشتر میکنه ولی دقت کنید هرکدوم از این موارد به تنهایی نمیتونه دلیلی به خرابی پمپ یا رتور باشه و همگی مکمل هم هستن یعنی اگر 3 مورد همزمان اتفاق بیافته میشه قطع به یقیین گفت که رتور ایراد داره!
در هر صورت با توجه به تمامی موارد گفته شده اینها تماما بخشی از دنیای خرابی پمپ ها بوده و خیلی از موارد دیگه باید بررسی بشه ولی حالا با دونستن این اطلاعات بهتر میتونید از دستگاهتون مراقبت کنید
ایشالا که مفید واقع شده باشه خوشحال میشم نظراتتون برو بذارید تا ببینم
دیدگاهتان را بنویسید